top of page
  • תמונת הסופר/תאינהאוס הנדסה

תמ"א 38 בחיפה - חיזוק מבנים משותפים מרעידות אדמה

עודכן: 22 בספט׳ 2019

לפני כעשור, יצאה לדרך תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים מפני רעידת אדמה, הלא היא תמ''א 38. מאז, היא הלכה וצברה תאוצה, כך שכיום ניתן למצוא אותה בערים וברשויות מקומיות רבות בישראל, עם כמות מרשימה של פרויקטים. אבל מה בדיוק עומד מאחורי התמ''א? כדי לענות על כך, יש לטוות את המאפיינים הכלליים של הביטוי המובהק ביותר של תמ''א 38, והוא חיזוק בתים משותפים.


כך מחזקים כיום מבנים בחיפה




מטרת העל של תמ''א 38 באה לידי ביטוי בזכות שורה ארוכה של פעולות, הנוגעות הן לבניינים עצמם והן לדירות המרכיבות אותו. המטרה אינה רק לחזק את המבנה, כמובן, אלא גם להפוך את אותו לאטרקטיבי ולחדיש פי כמה, ועקב כך גם את התמ''א לרעיון משתלם עבור דיירי הבניין.

מבחינת הבניין עצמו, שיפוצו נעשה תוך פעולות מרכזיות דוגמת החלפת תשתיות כוללת, התקנת מעלית, שדרוג והרחבת הלובי, הוספת מקומות חניה וכיוצא בזה. הדירות עצמן, וזו נקודה חשובה נוספת, זוכות פעמים רבות להרחבה משמעותית בשטח שלהן, פועל יוצא של הוספת ממ''ד (מרחב מוגן דירתי), מרפסת שמש או שניהם גם יחד. הדבר לא רק משפר את תנאי המגורים, כמובן, אלא גם מעלה את השווי של כל דירה ודירה בבניין.


תמ"א 38 בחיפה - כל הצדדים יוצאים נשכרים


פרויקט תמ''א 38 לבתים משותפים כמעט ואינו מצריך עלויות מצידם של הדיירים. כל השיפוצים, התיקונים, התוספות וההרחבות חלים על חברות השיפוצים המבצעות. אך אין דאגה, המציאות מראה כי גם הן עשויות להפיק תמורה נאה מתהליך השיפוץ, וכזו שבכוחה להפוך את הפרויקט לכדאי גם עבורן. בחלק הארי של המקרים, בתמורה לשדרוג המבנה מקבלות החברות המבצעות את הזכות להוסיף לבניין יחידות דיור, לרוב על הגג שלו. המשמעות של כך היא שבאפשרותן להפיק רווחים, אפילו מרשימים, באמצעות מכירה עתידית של היחידות האלה.


ההיבט הבירוקרטי של תמ''א 38 וחיזוק מבנים משותפים בחיפה והצפון


בנקודה הזו, חשוב להדגיש כי על מנת שתמ''א 38 יבוצע בבית משותף כלשהו, נדרשת הסכמה של הדיירים שלו. אחוז ההסכמה משתנה בהתאם לסוג פעולות השיפוץ, כאשר בשנים האחרונות חל שינוי מה בתנאים הכלליים. נכון לעת הנוכחית, ביצוע תמ''א בבתים משותפים, מבלי להרחיב את שטח הדירות עצמן, דורש הסכמה של מרבית דיירי הבניין. כאשר הפרויקט כולל בתוכו הרחבה של הדירות, נדרשת הסכמה של 60% מבעלי הדירות בבניין. מקרה מקיף עוד יותר של תמ''א 38, דוגמת כזה המבוסס על הוספת יחידות דיור חדשות, במספר העולה על שליש מהדירות הקיימות, יצריך את ההסכמה של כל דירה בבניין.

פוסטים אחרונים

הצג הכול

תכנון אדריכלי לבתים ודירות

תכנון אדריכלי נדרש במגוון רחב של מצבים. התוצאות הרצויות והמספקות הן תוצר של כמה וכמה מדדים. כאן נסביר מתי נדרש תכנון אדריכלי ומדוע תכנון...

Comments


bottom of page